Kaart bij reisadvies India
Download de kaart (PDF, 1980 kB)
Reischecklist India
Gebruik onderstaande checklist voor een goede voorbereiding van uw reis.
Reisdocument
- Als u naar India reist, heeft u een geldig paspoort nodig waarmee u zich kunt identificeren.
- Voor India geldt dat uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn op het moment dat u vertrekt uit India. Let op: uw paspoort moet digitaal kunnen worden uitgelezen via een MRZ (Machine Readable Zone).
Visum
- Voor India heeft u een visum nodig. U kunt dit aanvragen bij de ambassade van India in Den Haag (informatie in het Engels) of online via E-visa (informatie in het Engels).
Protected Area Permit / Restricted Area Permit
- India kent zogenoemde ‘protected areas’ en ‘restricted areas’.
- Wilt u 1 of meer van deze gebieden bezoeken? Vraag vooraf een vergunning aan bij de ambassade van India in Den Haag of bij het Immigratiekantoor van het ministerie van Binnenlandse Zaken van India (informatie in het Engels).
- Zo’n vergunning heet een Protected Area Permit (PAP) of een Restricted Area Permit (RAP) (informatie in het Engels). Houd er rekening mee dat het verwerken van een aanvraag voor een PAP of RAP lang kan duren. Reken op 6 weken of meer.
- De regels voor deze vergunningen kunnen op elk moment veranderen. Neem voor de meest actuele informatie contact op met het Immigratiekantoor van het ministerie van Binnenlandse Zaken van India of de vertegenwoordiging van de betreffende deelstaat in New Delhi.
Vergunningen voor bergtochten
- Houd er rekening mee dat voor bepaalde bergtochten u een speciale vergunning moet hebben.
- Neem vooraf contact op met de Indian Mountaineering Foundation (informatie in het Engels).
- Lees ook de informatie onder Veiligheidsrisico’s.
Reizen met kinderen
- Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een visum nodig om naar India te reizen.
- Reist u alleen met kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
Corona-inreisvoorwaarden
- Er gelden voor India geen corona-inreisvoorwaarden.
- Houd er wel rekening mee dat u bij aankomst in India een temperatuurmeting kunt krijgen om coronabesmetting te herkennen. Heeft u een coronabesmetting? Dan wordt u onmiddellijk in isolatie geplaatst in een door de lokale overheid aangewezen medische faciliteit.
- Reizigers van 12 jaar en ouder kunnen steekproefsgewijs bij aankomst in India getest worden op corona. Houd hier rekening mee.
- Lees de actuele informatie op de website van de overheid van India (informatie in het Engels).
Rijbewijs
- Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit altijd een goede reisverzekering af die de extra medische kosten dekt van bijvoorbeeld ziekenhuisopname en repatriëring. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
- Gaat u (extreme) sporten beoefenen? Sluit een extra verzekering af.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging, hogere kosten voor verblijf en vervoer).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar India, zoals een pinpas of creditcard én contant geld (US Dollars).
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa (Wereld).
Mobiele telefoon
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Houd er rekening mee dat er geen of weinig bereik is in de afgelegen gebieden in India.
- Gaat u backpacken of wandelen in de afgelegen gebieden? Koop bij aankomst (bijvoorbeeld op het vliegveld) een lokale simkaart voor toeristen (met dataroaming). Controleer vooraf welke mobiele provider een goede dekking biedt in het gebied waar u heen gaat. Zorg dat uw mobiele telefoon simlockvrij is, zodat u de geactiveerde lokale simkaart kunt gebruiken.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI-nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het telefoonnummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon.
- Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen naar Nederland
- Download de Reisapp van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Veiligheidsrisico’s
Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de Nederlandse ambassade u niet of waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.
Rood: niet reizen
Reis niet naar:
Het deel van Kasjmir dat onder Pakistaans bestuur staat met daarin de bestandslijn tussen India en Pakistan (zie stippellijn op kaart)
De bestandslijn is een zone waar het leger actief is en waar regelmatig schietincidenten voorkomen tussen Indiase en Pakistaanse troepen langs de bestandslijn.
De regio Aksai Chin, die onder Chinees bestuur staat, met daarin de bestandslijn tussen India en China (zie stippellijn op kaart)
De bestandslijn is een zone waar het leger actief is en waar regelmatig incidenten voorkomen tussen Indiase en Chinese troepen langs de bestandslijn.
Het uniegebied Jammu en Kasjmir
Er is een aanhoudende dreiging in Jammu en Kasjmir, voornamelijk gericht op de Indiase regering. Bij gewelddadige protesten en operaties door veiligheidstroepen in de Kashmir-vallei vallen doden en ernstige gewonden. Er is zware beveiliging aanwezig. Een avondklok en andere beperkingen kunnen vaak en snel worden opgelegd en opgeheven.
Het uniegebied Ladakh, inclusief de Siachen gletsjer, behalve de stad Leh en het gebied ten zuiden van Leh (kleur geel)
- Schakel een betrouwbare lokale gids in als u buiten de stad Leh reist.
- Reis niet over of verder dan de Khardung La weg ten noorden van de stad Leh.
De noordoostelijke deelstaat Manipur
In deze deelstaat zijn mei 2023 etnische gevechten uitgebroken, waarbij honderden mensen om het leven zijn gekomen of gewond geraakt. De onrust duurt voort en raakt ook de naastgelegen deelstaten (Mizoram en Nagaland).
De grensgebieden met Pakistan, met uitzondering van de grensovergang Attari/Wagah
- De grensovergang Attari/Wagah kan vanuit Amritsar veilig over de weg worden bereikt.
- De grens tussen India en Pakistan is op sommige plekken niet gemarkeerd, zoals bij de Tharwoestijn en andere delen van de deelstaat Rajasthan en de deelstaat Gujarat. Het benaderen van deze grens kan tot levensgevaarlijke situaties leiden, omdat in de grensgebieden militanten en terroristen actief zijn.
- Let er op dat u niet per ongeluk de grens oversteekt. U wordt gearresteerd en gevangen gezet. Daarbij loopt u het risico jaren te moeten wachten voordat een rechtbank uw zaak behandelt.
- Reis daarom niet tot binnen 20 kilometer (of zelfs meer) van de grens tussen India en Pakistan.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Reis alleen als het noodzakelijk is naar:
De grensgebieden met Myanmar, Bangladesh en China
Grensgebied met Myanmar
Reis alleen als het noodzakelijk is en alleen met een vergunning van het ministerie van Binnenlandse Zaken naar het grensgebied met Myanmar. Bij de grens met Myanmar zijn regelmatig gevechten tussen het leger, rebellengroepen en smokkelaarsbendes.
Grensgebied met Bangladesh
Reis alleen als het noodzakelijk is en alleen met een vergunning van het ministerie van Binnenlandse Zaken naar het grensgebied van Bangladesh dat grenst aan de deelstaten Tripura, Assam en Maghalay. Daar zijn regelmatig gevechten tussen het leger, rebellengroepen en smokkelaarsbendes. Het grensgebied bij de deelstaat West Bengal is veilig.
Grensgebied met China
Reis alleen als het noodzakelijk is en alleen met een vergunning van het ministerie van Binnenlandse Zaken naar het grensgebied van China, dat grenst aan de deelstaten Himachal Pradesh, Uttarakhand, Arunachal Pradesh en Sikkim.
De deelstaten Mizoram en Nagaland in noordoost India
De burgeroorlog in Myanmar heeft geleid tot een groot aantal vluchtelingen die naar de deelstaten Mizoram en Nagaland zijn gevlucht. De aanwezigheid van vluchtelingen kan leiden tot spanningen en conflicten, wat de veiligheidssituatie kan verergeren. In 2022 waren er in Mizoram rellen tussen lokale bewoners en vluchtelingen. De veiligheidssituatie in Mizoram en Nagaland is instabiel.
De deelstaat Chhattisgarh
In de deelstaat Chhattisgarh strijden linkse rebellengroepen tegen het leger en de politie. De strijd tussen de regeringstroepen en rebellen komt niet alleen voor op het platteland, maar ook in de bewoonde gebieden en steden. Vooral in Zuid-Chhattisgarh (alles ten zuiden van de stad Kanker) en in de grensgebieden met de deelstaten Jharkhand en Odisha zijn de rebellengroepen actief. Er komen regelmatig aanslagen voor op openbare plekken zoals markten, gemeentehuizen, politieposten, “westerse” bedrijven en hotels. Ook toeristische plaatsen en religieuze en politieke bijeenkomsten zijn soms een doelwit. De aanslagen zijn vooral gericht op buitenlanders.
Andere deelstaten buiten de steden
Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de gebieden buiten
de steden in een aantal andere deelstaten. In deze gebieden zijn
rebellengroepen actief. Vanuit de jungles en het platteland plegen
linkse rebellen aanslagen op politie, veiligheidstroepen en
overheidsmedewerkers. Burgers en buitenlanders zijn geen doelwit, maar
kunnen hier wel slachtoffer van worden. Daarnaast komen in deze
deelstaten ontvoeringen en afpersing voor. De gebieden waarin de
rebellengroepen actief zijn verschuiven soms.
Het gaat om de
volgende deelstaten en gebieden binnen deze deelstaten:
- Noorden en noordoosten van Bihar.
- Uiterste zuidwesten en westen van Odisha.
- Uiterste westen van West-Bengal (grensgebieden met Jharkhand).
- Uiterste noorden van Andhra Pradesh.
- Uiterste oosten van Maharashtra.
Geel: let op, er zijn risico’s
U kunt reizen naar de gele gebieden. De veiligheidsrisico’s zijn anders dan in Nederland.
- Bereid uw reis daarom goed voor en let op.
- Informeer u vooraf over de situatie van de plaats(en) waar u heen gaat in India.
- Blijf tijdens uw verblijf in India goed op de hoogte en volg de lokale media.
Terrorisme
Drukbezochte plaatsen zijn in het verleden doelwit van terroristische aanslagen geweest. Hieronder vallen ook plaatsen die worden bezocht door westerlingen. Wees waakzaam op plaatsen waar veel mensen zijn, zoals:
- Hotels en restaurants
- Trein- en metrostations
- Markten
- Religieuze plekken
- Festivals
- Sportlocaties
- Winkelcentra
Wees ook alert in aanloop naar en op de dagen van nationale feestdagen. Zoals de Dag van de Republiek (26 januari), Onafhankelijkheidsdag (15 augustus), Diwali (datum wisselt) en Eid (datum wisselt).
De overheid heeft extra veiligheidsmaatregelen genomen. Vooral bij grote hotels, op luchthavens en op treinstations en metrostations.
Criminaliteit
Houd rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke plekken zoals toeristische gebieden. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken.
Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:
- Let goed op uw geld en bezittingen. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam (bijvoorbeeld in een daarvoor geschikt dun tasje of riem onder uw kleding).
- Draag geen waardevolle spullen zoals opvallende sieraden, horloges, juwelen of camera’s.
- Kent u het gebied waar u bent niet? Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
- Blijf ook overdag op uw hoede.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
- Zorg dat u een kopie van uw paspoort bij u heeft.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Bent u overvallen of beroofd? Of is u iets anders overkomen? Doe altijd aangifte bij de lokale autoriteiten.
Geweld tegen vrouwen
Vrouwen die door India reizen, moeten extra voorzichtig zijn, ook als ze in een groep reizen. Ongewilde aandacht en seksueel en verbaal geweld tegen vrouwen treft ook buitenlandse vrouwen.
Reist u als vrouw door India?
- Bedek uw schouders, armen en benen.
- Vermijd afgelegen plaatsen.
- Loop na zonsondergang niet alleen over straat.
- Reis niet met het openbaar vervoer of een taxi.
Rechtsgang
De rechtsgang in India wijkt af van die in Nederland. Juridische procedures kunnen jaren duren. Daar kunt u mee te maken krijgen als u met de politie, het openbaar ministerie of andere Indiase autoriteiten in aanraking komt. Bijvoorbeeld als u verdacht wordt van een misdrijf of illegaal in het land verblijft. Dan kunt u gearresteerd worden en erg lang in voorarrest worden gehouden.
- Houd u aan de wet als u in India bent.
- Volg altijd de aanwijzingen op van de autoriteiten.
Lhbtiq+, seksualiteit en intimiteit
In India wordt anders naar seksualiteit en intimiteit in het openbaar gekeken dan in Nederland. Ook als het voor u onschuldig lijkt. Dit geldt voor intimiteiten tussen hetero’s en tussen lhbtiq+ personen (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, interseksen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen). Openbare uitingen van seksualiteit en intimiteit kunnen tot heftige reacties leiden. Houd hier rekening mee.
India kent het begrip ‘technical rape’. Een vrouw kan een man hiervan beschuldigen als voorafgaand aan geslachtsgemeenschap door de man gedane of door de vrouw begrepen/veronderstelde toezeggingen of beloftes niet worden nagekomen. Bijvoorbeeld over de aard en toekomst van een relatie. De juridische afhandeling van een dergelijke beschuldiging kan jaren duren, waarin de beschuldigde India niet mag verlaten.
Telefonie, fotografie en video
Het invoeren en gebruiken van alle soorten satelliettelefoons is streng verboden in India. Satelliettelefoons worden in beslag genomen en wordt u gearresteerd.
Voor het gebruik van bepaalde apparatuur kan het nodig zijn vooraf toestemming te vragen. Bijvoorbeeld:
- Filmapparaten
- Opnameapparaten
- Radiotransmitters
- Krachtige camera’s
- Verrekijkers
Vraag bij de ambassade van India in Den Haag om meer informatie.
Foto’s/films maken
Film en maak geen foto’s van luchthavens, politieposten, legerposten, energiecentrales en in metro’s. Dit is verboden in India. Zelfs als u deze objecten onbedoeld fotografeert, kan dat leiden tot een arrestatie.
Drugs
Het bezit, gebruik en verhandelen van drugs is in India verboden
en wordt streng bestraft. Dit geldt ook voor softdrugs en als het
kleine hoeveelheden zijn. Wees u ervan bewust dat de straf in India
veel zwaarder is dan in Nederland. U riskeert hoge geldboetes tot
levenslange gevangenisstraf.
Voorkom dat u ook ongewild drugs in
uw bezit hebt.
- Houd uw bagage altijd goed in de gaten.
- Pak uw bagage zelf in.
- Neem geen pakket mee van onbekenden.
Drogeren
Soms worden buitenlanders gedrogeerd in bijvoorbeeld bars en taxi's en daarna worden beroofd. Blijf alert en onthoud het volgende:
- Neem geen drank of eten aan van een vreemde. Wilt u toch een drankje van die persoon? Loop samen naar de bar.
- Laat uw drankje of eten nooit zomaar ergens staan.
- Houd zo nodig uw hand over uw glas.
- Drinkt u iets dat vreemd smaakt of er vreemd uitziet? Stop direct met drinken en gooi het drankje weg.
E-sigaretten
Er is een algemeen verbod op in- en uitvoer, verkoop en bezit van
elektronische sigaretten.
Bij het invoeren en gebruiken van
elektronische sigaretten wordt u vervolgd en riskeert u een
gevangenisstraf. De officiële wet kunt u nalezen op de pagina van de
Gazette
van India (informatie in het Engels).
Illegale dierenhandel
Het is verboden om zonder vergunning beschermde wilde dieren te kopen, verkopen, doden, vangen of verhandelen. U riskeert een strafrechtelijke vervolging met gevangenisstraf en hoge boetes.
Oplichting
Oplichting via internet en e-mail komt veel voor in en vanuit India. Ook komt fraude via dating sites voor.
- Ga niet in op voorstellen of financiële transacties vanuit India.
- Pas op voor oplichters die het op buitenlanders gemunt hebben.
- Wees alert als een hulpvaardig iemand u vriendelijk benadert en aanbiedt u rond te leiden.
Demonstraties
In India komen demonstraties voor. Bij oplopende spanningen kan geweld ontstaan. De lokale autoriteiten kunnen dan bepaalde wegen afsluiten.
- Vermijd demonstraties en samenscholingen.
- Houd rekening met langere reistijden bij wegblokkades.
- Houd er rekening mee dat het internet- en telefoonverkeer tijdens oplopende spanningen door de overheid kunnen worden afgesloten.
- Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op.
Bergtochten
Buitenlandse backpackers/wandelaars kunnen vermist raken in hooggelegen en afgelegen gebieden.
Gaat u backpacken of wandelen in de bergen in India? Bereid uw reis goed voor en neem de volgende maatregelen in acht:
- Wandel nooit alleen, maar in groepen.
- Wandel onder begeleiding van een lokale gids.
- Houd er rekening mee dat voor bepaalde bergtochten u een speciale vergunningen moet hebben. Neem vooraf contact op met de Indian Mountaineering Foundation (informatie in het Engels).
- Wees voorzichtig.
- Bevindt u zich boven 3.000 meter en komt u in nood of heeft u hulp nodig? Commerciële reddingsdiensten kunnen u boven 3.000 meter niet helpen.
- In sommige grensgebieden heeft alleen de Indiase luchtmacht toestemming om reddingsoperaties uit te voeren. Dit kan vertragend werken.
- Zorg ervoor dat uw verzekeringspolis dekking biedt voor bergtochten.
Regenseizoen (moesson), aardverschuivingen en modderstromen
Vooral tussen juni en oktober valt er veel regen (moesson). De moessonperiode begint in het oosten en zuidoosten eind mei/begin juni en trekt dan in noordelijke/noordwestelijke richting. De hoofdstad New Delhi wordt aan het einde van de maand bereikt.
Het noordwesten kent een korte moessonperiode die pas eind juli/begin augustus begint. De moessonperiode duurt tot en met september of lokaal oktober.
Door de hevige regenval kunnen aardverschuivingen en modderstromen ontstaan waardoor wegen en straten beschadigd en onbegaanbaar raken.
Door hevige regenval komen in de deelstaat Jharkhand overstromingen voor door het overlopen van de rivier de Ganges. Ook kunnen sommige oostelijke gebieden van deze deelstaat getroffen worden door cyclonen in de Golf van Bengalen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Informeer u over de situatie en volg het lokale nieuws.
Aardbevingen
India ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Er is kans op aardbevingen en aardverschuivingen.
- Volg de berichten in de lokale media.
- Informeer vooraf naar de situatie in het gebied waar u naartoe wilt reizen.
- Raadpleeg de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).
- Volg altijd de adviezen van de lokale autoriteiten op.
Orkanen
Vooral aan en bij de oostkust van India kunnen tussen september en december tropische stormen (cyclonen, tyfoons of orkanen) voorkomen. Zware regenval en stormvloeden kunnen overstromingen en schade aanrichten.
Wilt u tijdens deze periode reizen?
- Informeer u over de situatie.
- Volg het lokale nieuws.
- Lees actuele informatie over de weersomstandigheden in India op de volgende websites (informatie in het Engels):
- India Meteorological Department (informatie in het Engels)
- Severe Weather Information Centre
- Global Disaster Alert and Coordination System
Gezondheid
Gezondheidszorg
De medische zorg is in veel delen van het land onvoldoende, vooral in noodsituaties. Betrouwbare hulpverlening bestaat niet overal, zelfs niet in de steden. Taalbarrières kunnen de communicatie bemoeilijken, vooral in plattelandsgebieden.
In de grote steden is vaak goede medische zorg beschikbaar in privéklinieken.
Bij ernstige ziekten kan een medische evacuatie naar een van deze klinieken worden overwogen. Deze klinieken zijn duur en vragen vaak een aanzienlijke aanbetaling voordat de behandeling begint.
Medicijnen van goede kwaliteit zijn niet overal verkrijgbaar. Vooral in kleine apotheken worden vaak namaakproducten verkocht in plaats van echte medicijnen. De apotheken van de grote privéklinieken bieden wel betrouwbare geneesmiddelen. In het hele land komen veel resistenties tegen veelgebruikte antibiotica voor.
Informatie over reisvaccinaties
- Check ruim voor vertrek op de website van GGD Reisvaccinaties welke vaccinaties u nodig heeft voor India.
- U kunt (online) een vaccinatie-afspraak maken bij een GGD of bij een andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Alle aanbieders vindt u op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).
GGD-app
Op reis kunt u ziek worden of last krijgen van gezondheidsklachten als diarree, bijtwonden of een zonnesteek. Download de app GGD reist mee. Daarin leest u onder andere wat u kunt doen in deze situaties.
Medicijnen
Gebruikt u medicijnen?
- Neem voldoende mee, ook voor extra dagen.
- Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waarin al uw medische gegevens staan.
- Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar India.
Eten en drinken
Drink geen water uit de kraan en let goed op waar u eet. Drink alleen water uit een fles die niet eerder open is geweest. Gebruik geen ijsblokjes in dranken.
Luchtvervuiling grote steden India
In de meeste grote steden is de lucht ernstig vervuild.
Reist u met jonge kinderen of heeft u een aandoening aan de luchtwegen?
- Raadpleeg uw huisarts voordat u naar India reist.
- Kijk voor meer informatie over de luchtvervuiling in verschillende grote steden op de website van de National Air Quality Index (informatie in het Engels).
Verkeer
Wegverkeer
In India kunt u in ‘onmogelijke’ verkeerssituaties terechtkomen. Ook is het gedrag van andere weggebruikers onvoorspelbaar. Vooral motor- en scooterrijders schieten met gevaar voor eigen leven andere weggebruikers aan alle kanten voorbij. Het aantal verkeersslachtoffers is in India een stuk hoger dan in Europa.
- Wees uiterst voorzichtig in het verkeer.
- Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in India op de website van de ANWB.
Openbaar vervoer en taxi’s
- Reis niet na zonsondergang alleen met het openbaar vervoer, in taxi’s of (auto)riksja’s van de straat.
- Wilt u na
zonsondergang toch reizen?
- Neem een taxi bij een taxistandplaats van uw hotel, of;
- Maak gebruik van zogeheten prepaid taxi’s, zoals Uber of Ola. Dit zijn de taxi’s die u kunt bestellen met een creditcard gekoppeld aan een smartphone-app.
- Zorg dat u bekend bent met de ritprijs voordat u vertrekt. Onenigheid over de ritprijs kan voor passagiers uiterst vervelend worden.
- Wordt u op de
luchthaven opgehaald door de hoteltaxi?
- Zorg ervoor dat de chauffeur zich aan u heeft geïdentificeerd voordat u vertrekt.
- Reist u met het openbaar vervoer
in India?
- Let goed op uw bezittingen (paspoort, bankpassen etc.) en laat uw bagage niet onbeheerd achter.
- Maak een kopie van uw paspoort, visum en vliegticket en bewaar deze apart.
- Doe onmiddellijk aangifte bij de politie bij diefstal of verlies van uw paspoort.