Christelijke reis 8 dg vliegreis West Turkije

Christelijke reizen - Dalyan, Turkije

Over deze vakantie

In Turkije vind je een unieke mix van historie, cultuur en natuur. Voeg hier een heerlijk klimaat en een uitstekend vijfsterrenhotel aan toe en je vakantie is compleet. Tijdens deze week aan de Turkse westkust maken we ook nog verschillende uitstapjes. We zien onder andere de Lycische rotsgraven, de ruïnes van Kaunos en het gezellige Bodrum. Ook gaan we de lokale cultuur proeven tijdens de lunch en een bijzondere wijnproeverij. Naast de uitstapjes zijn er ook een aantal vrije dagen om lekker te ontspannen. Het unieke vijfsterrenhotel heeft een aantal prachtige zwembaden en ligt aan het strand dus je kan ook lekker op het strand gaan liggen. Heerlijk om er een week tussenuit te gaan naar de Turkse westkust!

Deze vakantie boeken

tui
All-inclusive
incl.
€ 120.88 /dag
tui
€ 119.25 /dag

De uiteindelijke prijs kan iets verschillen afhankelijk van de periode, het aantal dagen en aantal personen.
Delen:

Details

Over de regio

Dalyan

Dalyan is een toeristische bestemming in Turkije die bekendstaat om zijn natuurlijke schoonheid, rustige sfeer en ontspannende atmosfeer. Het dorpje ligt aan de kust van de Egeïsche Zee en is omgeven door groene heuvels. Dalyan staat bekend om zijn unieke natuur, waaronder de zeldzame roze flamingo's die in de rivier te zien zijn. Er zijn verschillende manieren om de natuur van Dalyan te verkennen, zoals wandelen, fietsen of boottochten. Dalyan is ook een populaire bestemming voor zonnebaden en watersporten.

Egeische Kust

Egeische Kust

Egeische Kust in Turkije is een toeristische bestemming die bekend staat om zijn prachtige stranden, azuurblauwe zeeën en schitterende natuur. Het gebied biedt ook vele historische en culturele bezienswaardigheden, waaronder de ruïnes van de antieke stad Ephesus. Er zijn tal van hotels en resorts beschikbaar in Egeische Kust voor toeristen die er willen verblijven.

Turkije

Turkije

Turkije is een prachtige, zonnige en kleurrijke bestemming met veel verschillende bezienswaardigheden. Er is genoeg te doen en te zien voor iedereen, van rustige strandvakanties tot drukke stedentrips en everything in between. Turkije is ook een gastvrij land met vriendelijke locals die er altijd alles aan doen om toeristen een goede tijd te bezorgen.

Faciliteiten en eigenschappen

, Kinderen toegestaan

Reisadvies naar Turkije

De kleurcode van het reisadvies voor Turkije is geel en voor een klein deel oranje en rood. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent. De gebeurtenissen in Israël en de Palestijnse gebieden hebben geleid tot verhoogde spanningen. In heel Turkije (met name in Ankara en Istanbul) kunnen grote demonstraties plaatsvinden. Deze demonstraties zijn vooral gericht tegen Israël en de Verenigde Staten van Amerika. Vermijd demonstraties, samenscholingen en mensenmassa’s. Volg het lokale nieuws of vraag uw hotel om informatie. Volg altijd de adviezen op van de lokale autoriteiten.

Kaart bij reisadvies Turkije

Download de kaart (PDF, 807 kB)

Veiligheid

Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de Nederlandse ambassade u niet of minder goed helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Grensgebied met Syrië en Irak

De situatie aan de Syrische kant van de grens met Turkije is gevaarlijk. Er komen militaire acties voor met geweld. Ook de situatie aan de Iraakse kant van de grens met Turkije is gespannen en erg gevaarlijk.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Provincies Şırnak en Hakkari

In de provincies Şırnak en Hakkari in het zuidoosten van Turkije zijn regelmatig gevechten tussen de PKK en de Turkse strijdkrachten. Dit gebeurt vooral ‘s nachts in afgelegen gebieden op het platteland. Ook komen daar aanslagen door de PKK voor op de Turkse strijdkrachten.

Grensovergang Habur

Gebruik de grensovergang bij Habur (Turkse-Iraakse grensovergang) alleen als het nodig is. Blijf alleen op de hoofdweg van en naar de grensovergang.

Geel: let op er zijn risico’s

U kunt reizen naar het gele gebied. De veiligheidsrisico’s zijn anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor en let op.

Grens met Armenië

De grens met Armenië is sinds 1993 gesloten. Dit heeft te maken met politieke spanningen tussen beide landen.

Terrorisme

Demonstraties in westerse landen waarbij een koran wordt verbrand of verscheurd, kunnen in Turkije antiwesterse gevoelens oproepen en leiden tot demonstraties en protesten. Verschillende terroristische organisaties hebben vanwege eerdere koranschendingen met aanslagen gedreigd. 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen aanwijzingen dat er een dreiging richting individuele Nederlandse reizigers is.

In heel Turkije is een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Het gaat daarbij vooral om de terroristische organisaties PKK en IS. Gebouwen van de Turkse overheid en veiligheidsdiensten kunnen doelwit zijn, net als plekken waar veel toeristen komen.  

In de afgelopen periode hebben er aanslagen plaatsgevonden in de Santa Maria-kerk in de wijk Sariyer in Istanbul (28 januari 2024, één dode), in het centrum van Ankara bij het ministerie van Binnenlandse Zaken (1 oktober 2023, twee doden) en in de drukke Istiklal-straat in de binnenstad van Istanbul (13 november 2022, meerdere doden en gewonden).

 • Blijf in Turkije waakzaam voor het risico op terroristische aanslagen, vooral in de grote steden, in gebedshuizen en op plaatsen waar veel mensen zijn. 
 • Houd er rekening mee dat Turkse autoriteiten zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen kunnen nemen. Dit gebeurt bij openbare gebouwen, grote evenementen en publieke bijeenkomsten.
 • Houd er rekening mee dat bij luchthavens, grensovergangen en verkeersknooppunten strenge controles zijn.
 • Draag altijd een identiteitsbewijs bij u. De lokale autoriteiten kunnen extra identiteitscontroles uitvoeren.

Demonstraties

In heel Turkije zijn regelmatig (politieke) demonstraties vooral in de grotere steden, die tot geweld kunnen leiden. De politie treedt hard op.

De gebeurtenissen in Israël en de Palestijnse gebieden hebben geleid tot verhoogde spanningen. In heel Turkije (met name in Ankara en Istanbul) vinden geregeld demonstraties plaats. Deze demonstraties zijn vooral gericht tegen Israël en de Verenigde Staten van Amerika, maar ook tegen West-Europese landen, waaronder Nederland.

 • Vermijd demonstraties, samenscholingen en mensenmassa’s.
 • Volg het lokale nieuws. Of vraag bij uw hotel om informatie.
 • Volg altijd de adviezen op van de lokale autoriteiten.

Criminaliteit

Criminaliteit

Houd rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral in de grotere steden zoals Istanbul en op drukke (toeristische) plekken waar veel mensen zijn.

Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:

 • Let goed op uw geld en bezittingen. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam (bijvoorbeeld in een daarvoor geschikt dun tasje of riem onder uw kleding).
 • Draag geen opvallende sieraden, horloges, juwelen of camera’s.
 • Kent u het gebied waar u bent niet? Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Blijf ook overdag op uw hoede.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Zorg dat u een kopie van uw paspoort bij u heeft.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Bent u overvallen of beroofd? Of is u iets anders overkomen? Doe altijd aangifte bij de lokale autoriteiten.

Oplichting

 • Houd rekening met oplichting zoals creditcardfraude.
 • Wees alert op diensten die online aangeboden worden en waarvoor u moet betalen. Ga hier niet op in.

Juweliers

Gaat u alleen of als onderdeel van een georganiseerde tour naar een juwelierswinkel?

 • Laat u niet onder druk zetten om iets te kopen.
 • Houd er rekening mee dat het vaak blijkt dat de aankopen minder waard zijn dan de prijs die u ervoor betaald heeft.

Wetten en gebruiken

Anti-desinformatie-wet

Turkije heeft in oktober 2022 een wet aangenomen waarmee het verspreiden van wat door de Turkse autoriteiten beschouwd wordt als desinformatie bestraft kan worden met een gevangenisstraf van maximaal drie jaar. De nieuwe wet bepaalt dat het delen van "opzettelijk misleidende informatie die de veiligheid, openbare orde en volksgezondheid in gevaar brengt" strafbaar is. Hierbij gaat het niet alleen om het zelf plaatsen van berichten op sociale media die door de Turkse autoriteiten als nepnieuws worden bestempeld, maar ook om het delen van (nieuws)berichten van anderen. De straffen kunnen hoger worden als de berichten via een anoniem account zijn verspreid. Deze wet geldt ook voor personen die Turkije voor een korte tijd bezoeken.

Beledigen Turkse natie verboden

In Turkije is het verboden de Turkse natie, het staatshoofd, de vlag of het volkslied te beledigen. Ook het beschadigen of vernietigen van Turkse bankbiljetten en munten wordt beschouwd als een belediging. U kunt strafrechtelijk worden vervolgd.

Vervolging aanhangers Gülen-beweging en andere organisaties

 • De Turkse regering ziet de religieuze Gülen-beweging als een terroristische organisatie. Personen en organisaties die aan deze beweging verbonden zijn, of ervan verdacht worden deze te steunen, worden vervolgd.
 • Dat geldt ook voor personen die de Turkse regering verdenkt van het steunen van andere organisaties die door Turkije met terrorisme in verband worden gebracht.
 • De Turkse overheid kan u ook vervolgen voor uitingen die u buiten Turkije doet, ook op sociale media.

Ondervraging/rechtsvervolging Nederlanders die ook de Turkse nationaliteit hebben

De Turkse veiligheidsautoriteiten hebben extra bevoegdheden om verdachten te volgen en staande te houden.

 • Vooral Nederlanders die ook de Turkse nationaliteit hebben, kunnen bij aankomst en tijdens hun verblijf in Turkije te maken krijgen met ondervraging en rechtsvervolging. Turkse autoriteiten doen dit als zij u verdenken van betrokkenheid bij organisaties die Turkije als terroristisch ziet. Bij controles op bijvoorbeeld vliegvelden kunnen zij uw telefoon of andere elektronische apparatuur onderzoeken. Houd hier rekening mee als u naar Turkije reist.
 • Bij strafrechtelijke procedures kunnen verdachten in voorlopige hechtenis gehouden worden. Ook kunt u een (tijdelijk) uitreisverbod krijgen. Dit gebeurt soms zonder dat u de reden ervoor te horen krijgt. Ook zijn andere maatregelen mogelijk.
 • De Turkse wet behandelt Nederlanders die ook de Turkse nationaliteit hebben op Turks grondgebied als Turks burger. Het kan gebeuren dat de Turkse autoriteiten de Nederlandse ambassade niet informeren bij problemen, zoals een arrestatie. Of dat de Nederlandse ambassade geen toestemming krijgt consulaire bijstand te verlenen.
 • Vraag bij problemen altijd naar consulaire bijstand van de ambassade of het consulaat-generaal.

Lhbtiq+

Lhbtiq+ personen (Lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen) worden niet algemeen geaccepteerd in Turkije. Houd hier rekening mee.

Drugs

Het gebruik, bezit en verhandelen van drugs is verboden en strafbaar. Dit geldt ook voor softdrugs. De leefomstandigheden in de gevangenissen in Turkije zijn zeer zwaar.

Foto's maken

 • Maak in Turkije geen foto’s van militaire objecten. Dit is strafbaar.
 • Wilt u personen fotograferen? Vraag vooraf toestemming.

Souvenirs

 • Neem geen cultuurhistorische of archeologische spullen mee uit Turkije zoals oude munten en stenen. Dit is strafbaar.

Gezondheid

Gezondheidszorg

In de grote steden is goede medische zorg beschikbaar. Maar niet alle voorzieningen voldoen aan westerse normen. Buiten de grote steden zijn de zorgvoorzieningen beperkt of niet beschikbaar. Basishulp is wel mogelijk. Medisch personeel spreekt meestal weinig of geen Engels.

Bij ernstige verwondingen, ziekte of complexe chirurgische ingrepen moet medisch geëvacueerd worden. Houd hier rekening mee.

Sluit een uitgebreide ziektekosten- en repatriëringsverzekering af voor de duur van uw verblijf om te voorkomen dat u voor financiële verrassingen komt te staan.

Medische zorg luchthaven Istanbul

Maak, als uw gezondheid het toelaat, geen gebruik van de medische zorgverlening die op het vliegveld van Istanbul wordt aangeboden.
De medische dienst op het vliegveld kan u verwijzen naar een kliniek waar u, verzekerd of niet, moet betalen voor de behandeling.

Medisch toerisme

Turkije is een populaire bestemming voor cosmetische chirurgie. Recent zijn enkele Nederlanders overleden na een cosmetische operatie in een Turkse kliniek.

 • Reist u naar Turkije voor een cosmetische of een medische ingreep? Let er op dat de gekozen (medische) instelling goed bekend staat.
 • Doe uw eigen onderzoek naar de betrouwbaarheid van de zorginstelling.
 • Ga niet in op voorstellen van particuliere tussenpersonen of bedrijven die een financieel belang hebben bij het regelen van uw medische behandeling in het buitenland.

Reisvaccinaties

GGD-app

Op reis kunt u ziek worden. Download de app GGD reist mee. Daarin leest u onder andere wat u kunt doen in deze situaties.

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen?

Kraanwater

Drink geen water uit de kraan. Drink alleen water dat gekookt is of water uit een fles die niet eerder open is geweest. Gebruik geen ijsblokjes in dranken.

Hondsdolheid

Er zijn zwerfdieren zoals straathonden en straatkatten in Turkije die hondsdolheid (rabiës) kunnen hebben.

 • Vermijd direct contact met alle zwerfdieren.
 • Bent u gebeten of gekrabd door een zwerfdier? Maak de wond schoon en zoek snel medische hulp.

Gerelateerde vakanties