Kaart bij reisadvies Maleisië
Download de kaart (PDF, 1033 kB)
Regionale risico's
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Voor de volgende eilanden rondom Sabah geldt kleurcode oranje:
- de eilanden Balambangan, Banggi, Jambongan en Lankayan in de Suluzee, ten noorden van Sabah
- de eilanden Mabul, Pom Pom, Kapalai, Ligitan, Sipadan en Mataking in de Celebeszee, ten (zuid)oosten van Sabah
Op deze eilanden loopt u het risico ontvoerd te worden en zijn piraten actief.
Maakt u een noodzakelijke reis naar 1 van deze eilanden?
- Vraag vooraf wat de veiligheidssituatie is.
- Reis alleen met beveiligers.
- Verblijf in goed beveiligde hotels.
- Reis met een officiële touroperator die samenwerkt met de Maleisische autoriteiten. Zij zorgen voor beveiliging op de route naar en van de eilanden.
- Neem altijd uw paspoort mee zodat u zich kunt identificeren. Het Maleisische leger en de politie voeren regelmatig veiligheidsoperaties uit voor de kust van Oost-Sabah. Houd rekening met extra controles.
Geel: let op, er zijn risico’s
De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Maleisië is geel. Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.
Terrorisme
In Maleisië is geen acute dreiging van terrorisme. Maar net zoals in veel andere landen, kan ook hier een terroristische aanslag plaatsvinden. Wees alert op drukke plaatsen en volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
Criminaliteit
Zakkenrollers en diefstal
Houd in Maleisië rekening met zakkenrollers, vooral in de grote steden. In de steden zijn tassendieven actief die vanaf een motor uw tas stelen. Ook kunt u slachtoffer worden van een (gewelddadige) overval.
Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?
Wetten en gebruiken
Drugs
U mag in Maleisië geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. Ook mag u geen drugs hebben gebruikt voordat u Maleisië binnenkomt. U kunt hierop getest worden. In Maleisië zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland. U kunt zelfs de doodstraf krijgen.
Lhbtiq+
Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Maleisië reizen? U kunt daar te maken krijgen met strenge straffen, discriminatie en agressie. Seksueel contact tussen personen van hetzelfde geslacht is verboden. Dit geldt ook voor buitenlanders. U kunt hiervoor een gevangenisstraf (tot 20 jaar) en/of zweepslagen krijgen. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.
Seks met minderjarigen
U mag in Maleisië geen seks hebben met iemand jonger dan 16 jaar. Ook niet als de minderjarige zegt dit te willen. U bent dan strafbaar. En u kunt hiervoor een lange gevangenisstraf krijgen. Het is moeilijk om iemands leeftijd te schatten. U kunt om een identiteitsbewijs vragen. Maar let op: dit kan vervalst zijn.