Kaart bij reisadvies Griekenland
Download de kaart (PDF, 417 kB)
Reischecklist Griekenland
Reisdocument
- Als u naar Griekenland reist, heeft u een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart (ID-kaart) nodig waarmee u zich kunt identificeren.
- Voor Griekenland is een ID-kaart voldoende om mee te reizen.
- Uw paspoort of ID-kaart moet geldig zijn bij aankomst en bij vertrek uit Griekenland.
Visum
- Nederlandse ingezetenen hebben voor Griekenland geen visum nodig.
Reizen met kinderen
- Kinderen hebben ook een geldig paspoort of geldige ID-kaart nodig om naar Griekenland te reizen.
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
Corona-inreisvoorwaarden
- Er gelden geen inreisvoorwaarden voor het reizen naar Griekenland.
Rijbewijs
- Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Vooral particuliere klinieken en ziekenhuizen kunnen veel duurder zijn dan in Nederland.
- Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Griekenland. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen naar Nederland
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Veiligheidsrisico’s
Groen: geen bijzondere risico’s
De veiligheidsrisico’s zijn vergelijkbaar met die in Nederland.
Criminaliteit
In de metro tussen de hoofdstad Athene en het vliegveld zijn zakkenrollersbendes actief. Ook op het Omoniaplein en in de smalle drukke straatjes van de wijk Monastiraki in de hoofdstad Athene. Zij hebben het vooral gemunt op uw geld en op uw paspoort. Let goed op uw spullen en laat uw aandacht niet afleiden. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken.
Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:
- Let goed op uw geld en bezittingen. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam (bijvoorbeeld in een heuptasje of money-belt).
- Draag geen opvallende sieraden, horloges, juwelen of camera’s.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek. Zorg dat u een kopie van uw paspoort bij u heeft.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Terrorisme
Extreemlinkse groepen zijn actief in Griekenland en plegen aanslagen op gebouwen en goederen, zoals auto’s en afvalcontainers. Ook komen aanslagen op personen voor. Deze groepen richten zich niet op toeristen maar op mensen uit de overheids- of financiële sector.
Demonstraties
In Griekenland zijn er vaak demonstraties. Soms leiden deze tot geweld. Vermijd demonstraties. Ieder jaar op 17 november vindt in het centrum van de hoofdstad Athene een demonstratie plaats. Hierbij wordt de studentenopstand tegen de junta in 1973 herdacht. Raddraaiers gebruiken deze gelegenheid om te rellen. Mijd de demonstratieroute door het centrum van Athene op 17 november.
Rellen
In de wijk Exarchia in de hoofdstad Athene veroorzaken anarchistische jongeren regelmatig rellen. De politie treedt hardhandig op. Ga weg bij de eerste tekenen van een rel.
Stakingen
In Griekenland komen stakingen voor op vliegvelden, in het openbaar vervoer en van veerboten. Dit kan ervoor zorgen dat u niet (op tijd) op uw plaats van bestemming kunt komen of niet naar huis kunt. Op de kleinere eilanden is er bij dit soort stakingen vaak geen alternatief. Houd daar rekening mee. Kijk goed of uw reisverzekering de kosten van een langer verblijf of van alternatief vervoer dekt.
Bosbranden
Elk jaar komen in Griekenland bosbranden voor. Vooral in de zomermaanden en tijdens lange droge periodes. Houd hier rekening mee. Wilt u tijdens deze periode naar Griekenland reizen? Volg dan de berichten in de media, informeer u over de situatie en volg de instructies van de lokale autoriteiten op.
Aardbevingen
Griekenland ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Op het Griekse vasteland en op de eilanden zijn zo nu en dan aardbevingen. Wees voorzichtig, volg het nieuws en de instructies van de lokale autoriteiten. Meer informatie vindt u op de website van het Europees aardbevingscentrum EMSC (informatie in het Engels).
Gezondheid
Gezondheidszorg
De medische voorzieningen in de staatsziekenhuizen zijn veel slechter dan in Nederland. De private gezondheidszorg is goed, maar fors duurder. Zorg dat u goed bent verzekerd.
Medicijnen
Gebruikt u medicijnen?
- Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee waarin al uw medische gegevens staan.
- Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Griekenland.
- Neem altijd de originele verpakking mee op reis.
Coronavirus
- Het hangt af waar in het land u reist en met welk vervoermiddel u reist of u een mondmasker moet dragen. Lees meer informatie op de Griekse website Destination Greece Health First (informatie het Engels).
- Een mondmasker is verplicht in ziekenhuizen, klinieken en verzorgingstehuizen.
Informatie over reisvaccinaties
- Check ruim voor vertrek op de website van GGD Reisvaccinaties welke vaccinaties u nodig heeft voor Griekenland. U kunt hier ook een persoonlijk vaccinatie-advies maken en meteen online een afspraak maken bij een GGD bij u in de buurt.
- Andere aanbieders van vaccinaties vindt u op de website van het LCR.
GGD-app
Op reis kunt u ziek worden of last krijgen van gezondheidsklachten als diarree, bijtwonden of een zonnesteek. Download de app GGD reist mee. Daarin leest u onder andere wat u kunt doen in deze situaties.
Verkeer
Wegverkeer
Bij verkeersovertredingen kan de Griekse politie uw rijbewijs of de Nederlandse kentekenplaten van uw auto in beslag nemen. Deze kunt u pas na een aantal maanden weer ophalen. De ambassade bemiddelt niet bij het terugkrijgen hiervan. Houd daar rekening mee.
In beslag genomen Nederlandse rijbewijzen stuurt de Griekse politie na afloop van de periode van beslagname naar de Nederlandse ambassade. De ambassade stuurt deze direct door naar de RDW.
Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Griekenland op de website van de ANWB.