Kaart bij reisadvies Ecuador
Download de kaart (PDF, 416 kB)
Actueel
Bosbranden en stroomonderbrekingen
In Ecuador is sprake van ernstige droogte en bosbranden. In het hele land wordt op geplande momenten de stroom onderbroken. Daardoor kunnen straatverlichting, verkeerslichten, geldautomaten en beveiligingssystemen uitvallen. Houd ook rekening met gesloten winkels.
Lees informatie over de stroomonderbrekingen op de website van het ministerie van Energie en Mijnen (informatie in het Spaans). Houd het nieuws in de gaten en volg de adviezen van de lokale autoriteiten.
Toename criminaliteit
In verschillende delen van Ecuador is de gewelddadige criminaliteit sterk toegenomen. Vooral in de stad Quevedo. De kans op confrontaties tussen veiligheidstroepen en criminele bendes neemt toe. Dit geldt ook voor de stad Durán en de buitenwijken van de stad Guayaquil.
Begin 2024 heeft de regering van Ecuador de staat van ‘intern gewapend conflict’ uitgeroepen. Politie en leger voeren in het hele land controles uit en kunnen openbare bijeenkomsten verbieden.
Noodtoestand
Op 3 oktober 2024 is een nieuwe noodtoestand uitgeroepen in de provincies Guayas, Los Ríos, Manabí, Orrellana, Santa Elena, El Oro, het district Quito en het kanton Camilo Ponce Enríquez (in de provincie Azuay). Tijdens de noodtoestand heeft de politie van Ecuador meer mogelijkheden om de orde te handhaven. Militairen ondersteunen de politie hierbij.
In sommige delen van deze provincies geldt een avondklok. Bekijk de actuele situatie over de avondklok per regio op het X-account van de overheid van Ecuador (informatie in het Spaans). Lees ook de informatie onder Criminaliteit.
Regionale risico's
Rood niet reizen
Voor het hele grensgebied tussen Ecuador en Colombia geldt kleurcode rood.
In de noordelijke provincies Esmeraldas, Carchi en Sucumbíos is langs de grens met Colombia een 20 kilometer brede militaire zone ingesteld. In grote delen van het grensgebied komen aanslagen voor en worden mensen ontvoerd. Ook is er zwaar geweld van drugsbendes en andere criminele groepen.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Voor de volgende gebieden geldt kleurcode oranje:
- de stad Esmeraldas
- de kuststrook tussen de stad Esmeraldas en Colombia
- de stad Quevedo en de directe omgeving
Regelmatig zijn er in deze gebieden ernstige
geweldsincidenten, zoals gewapende overvallen en moorden. Meestal
gaat het om afrekeningen tussen criminele bendes.
Geel: let op, er zijn risico's
De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Ecuador is geel. Let op:
- In de stad Durán en in de buitenwijken van de stad Guayaquil is veel gewelddadige criminaliteit.
- In de hoofdstad Quito komen regelmatig gewapende berovingen voor.
- Reist u tussen Ecuador en Colombia? Er is veel drugsgeweld rondom de Pan-Amerikaanse snelweg in de provincie Carchi bij de grensplaats Tulcan. Blijf op de hoofdweg.
- Reist u tussen Ecuador en Peru? In de buurt van de grens kunnen landmijnen liggen. Neem daarom de Pan-Amerikaanse snelweg en reis via de officiële grensovergangen.
- Reist u tussen Quito en Guayaquil? Op de route tussen Quito, Santo Domingo en Guayaquil zijn vaak confrontaties tussen drugsbendes en politie, maar ook tussen criminele organisaties onderling. Hetzelfde geldt voor de route tussen Guayaquil en Huaquillas, aan de grens met Peru.
- Blijf uit de buurt van gevangenissen. Er kunnen rellen plaatsvinden.
Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.
Criminaliteit
Ontvoeringen
In Ecuador vinden soms ontvoeringen plaats. Criminelen gebruiken daarbij vaak niet-officiële taxi’s. Het slachtoffer moet onder bedreiging van een wapen geld pinnen bij een geldautomaat of onder dwang spullen afgeven.
Let op:
- Gebruik alleen officiële taxi’s. U kunt deze bestellen via uw reisorganisatie, hotel of restaurant. Laat hen het nummer van de taxi noteren.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Gewelddadige berovingen
In Ecuador komen gewelddadige berovingen voor. Vooral op de volgende plekken:
- in de steden Guayaquil, Huaquillas en Machala
- in de provincies Manabí, Santa Elena en Los Ríos
- op de route tussen de hoofdstad Quito en Guayaquil, via de steden Quevedo en Santo Domingo
- op de route tussen Guayaquil en Huaquillas
Bij veel incidenten gaat het om drugshandel en strijd tussen criminele organisaties. Maar hierbij vallen soms ook burgerslachtoffers.
In Guayaquil overvallen gewapende mensen regelmatig auto’s of taxi’s. Dit gebeurt wanneer de auto stilstaat voor een stoplicht, of nadat de auto is klemgereden. Vermijd de buitenwijken van Guayaquil.
In de badplaats Montañita, in de provincie Santa Elena, kunt u slachtoffer worden van seksuele intimidatie en verkrachting.
Drogeren
Pas op dat u geen slachtoffer wordt van drogeren. Dit gebeurt meestal in een bar of taxi. In Ecuador wordt vaak scopolamine gebruikt. De stof heeft een bedwelmend en verdovend effect. Bent u gedrogeerd? Dan kunt u worden beroofd of slachtoffer worden van verkrachting.
Let op:
- Neem geen eten, drinken of sigaretten aan van vreemden.
- Neem geen flyers aan die u op straat of voor een stoplicht krijgt aangeboden. Ook daar kan de stof scopolamine op zitten.
Zakkenrollers en diefstal
Houd rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke plekken en bij een grensovergang. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken. Wisselt u geld bij een wisselkantoor? Controleer de wisselkoers en let op dat u niet wordt opgelicht.
Voorkom dat u slachtoffer wordt van criminaliteit
Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?
Wetten en gebruiken
Drugs
U mag in Ecuador geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs en kleine hoeveelheden. In Ecuador zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland. De overheid van Ecuador kan lange gevangenisstraffen opleggen.
Lhbtiq+
Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Ecuador reizen? Een huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht is er wettelijk toegestaan. Toch kunt u in Ecuador te maken krijgen met discriminatie en agressie. Niet iedereen heeft een positieve houding tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.
Lange gevangenisstraf voor seks met minderjarigen
U mag in Ecuador geen seks hebben met iemand jonger dan 18 jaar. Ook niet als de minderjarige dit zegt te willen. U bent dan strafbaar. En u kunt hiervoor een lange gevangenisstraf krijgen. Het is moeilijk om iemands leeftijd te schatten. U kunt om een identiteitsbewijs vragen. Maar let op: dit kan vervalst zijn.
De omstandigheden in de Ecuadoraanse gevangenissen zijn slecht. Het kan lang duren voordat zaken voor de rechter komen.