23 daagse fly drive Cuba Compleet

Rondreizen - Viñales Vallei, Cuba

Over deze vakantie

Wil je kennismaken met het echte Cuba in een rustig tempo? Dan is deze 'Cuba Compleet' echts iets voor jou. Tijdens een deel van je reis verblijf je in 'Casas Particulares' en dus bij de gastvrije Cubanen thuis. Zo leer je het authentieke Cuba pas écht goed kennen. Je overnacht dichtbij de hoogtepunten. Van koloniale steden tot prachtige natuurgebieden, want in drie weken zie je de mooiste plekjes van heel Cuba. Trek Cuba's schatkist open en laat je verrassen door alle rijkdom die door de eeuwen heen intact gebleven is. Na deze rondreis boordevol hoogtepunten wacht Varadero. Hier kom je helemaal tot rust aan het parelwitte zandstrand, uiteraard op basis van All Inclusive.

Deze vakantie boeken

tui
incl.
€ 98.91 /dag

De uiteindelijke prijs kan iets verschillen afhankelijk van de periode, het aantal dagen en aantal personen.
Delen:

Details

Type vakantie: Rondreis Verre reis
Regio: Havana
Land: Cuba

Over de regio

Viñales Vallei

In het zuidwesten van Cuba ligt Viñales Vallei, een kleine vallei met steile rotswanden en karstlandschap. De vallei is bekend om zijn vele tabaksplantages en grotten, en het is een populaire toeristische bestemming. Er zijn verschillende wandel- en fietstochten te maken door de vallei, en er zijn verschillende tours naar de grotten te boeken. Het klimaat in Viñales Vallei is aangenaam, met gemiddelde temperaturen tussen de 20 en 30 graden Celsius. bron: wikipedia e.a.

Havana

Havana is een historische havenstad in Cuba. De stad heeft een mooie koloniale architectuur met brede straten en pleinen. Havana is ook bekend om zijn nachtlife, met tal van bars en clubs. Er zijn verschillende musea en andere bezienswaardigheden in de stad. Havana is ook een populaire bestemming voor strandvakanties, met verschillende stranden in de buurt. bron: wikipedia e.a.

Cuba

Cuba

Cuba is een populaire toeristische bestemming vanwege haar unieke cultuur, mooie stranden en lekkere rum. Het eiland heeft veel te bieden voor een ontspannen vakantie of een actieve reis. Voor de cultuurliefhebbers zijn er musea, kerken en historische plekken te bezoeken. Liefhebbers van natuur kunnen wandelen door het tropische regenwoud of een duik nemen in het kristalheldere water langs de kust. Cuba is ook een geliefd vakantie-eiland vanwege de heerlijke rum en tabak. bron: wikipedia e.a.

Faciliteiten en eigenschappen

, Kinderen toegestaan

Reisadvies naar Cuba

De kleurcode van het reisadvies voor Cuba is geel. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent. Op dit moment zijn er in Cuba langdurige stroomonderbrekingen en brandstoftekorten. Lees meer in de rubriek Veiligheidsrisico’s.

Kaart bij reisadvies Cuba

Download de kaart (PDF, 895 kB)

Reischecklist Cuba

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Cuba favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Cuba reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Zorg dat uw paspoort nog 6 maanden geldig is vanaf het moment dat u vertrekt uit Cuba.
 • U heeft een visum nodig. Kijk voor informatie en voorwaarden op de website van de ambassade en consulaat van Cuba in Den Haag.
 • Als u na 11 januari 2021 in Cuba bent geweest, kunt u niet met een ESTA de Verenigde Staten van Amerika inreizen. U moet dan een visum aanvragen. Op dit moment is dat niet mogelijk op de ambassade van de Verenigde Staten in Cuba. Dus als u een gecombineerde reis Cuba/VS wilt maken, moet u van te voren een visum aanvragen voor beide landen. Meer informatie vindt u op de website: US Department of the Treasury.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Cuba een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Cuba een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring naar Nederland of een plaats in de regio en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent, vooral voor de Verenigde Staten (stel dat u om medische redenen daarheen moet). Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg contant geld (EUR) heeft voor uw gehele reis. Op steeds meer (toeristische) plaatsen kunt u alleen met harde valuta (zoals euro's) betalen.
 • De officiële munt van Cuba is de Cubaanse peso (CUP). De EUR wordt op steeds meer plaatsen geaccepteerd als betaalmiddel in Cuba.
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Cuba. Dat kan cash in EUR, die u in Cuba kunt omwisselen. U kunt op het vliegveld, in staatshotels en bij officiële wisselkantoren (CADECA) geld wisselen. Pinnen met een bankpas of creditkaart van Mastercard of Visa is ook mogelijk, maar deze geldsystemen hebben soms storingen. Gebruik geen American Express of Diners Club creditcard. Wissel niet op de zwarte markt.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen. Lokaal een simkaart kopen is in Cuba niet gemakkelijk, al zijn er sinds kort mogelijkheden op de luchthaven. Ook kunt u tegoed kopen voor 3G/4G om op het internet te gaan.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee van en naar Cuba. Net als in veel andere landen, staan er in Cuba hoge straffen op het bezit, smokkel en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Geel: let op, er zijn veiligheidsrisico’s
 

Criminaliteit

In Cuba komen diefstal en beroving voor. Wees alert op plaatsen waar veel mensen komen. De meeste reizen naar Cuba verlopen zonder problemen. Cuba is relatief veilig vergeleken met andere landen in Latijns-Amerika. De politie controleert veel en Cubanen letten goed op elkaar. Toch zijn ook in Cuba zakkenrollers en dieven actief. Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Wees alert op plekken waar veel mensen komen. Bijvoorbeeld op het strand, op terrassen en in het theater.
 • Pas op in donkere straten en steegjes.
 • Houd dure camera’s, sieraden en andere kostbare spullen uit het zicht.

Let op bij het reizen met de auto of in het openbaar vervoer:

 • Zogenaamde ‘zelfstandige chauffeurs’ kunnen u hun diensten aanbieden. Via deze chauffeurs kunt u een auto huren en deze door hen laten besturen. Ga niet in op de voorstellen. Wel kunt u in Havana gerust in een oude auto voor toeristen stappen, al hebben deze vaak geen autogordels.
 • Neem geen lifters mee.
 • Rijd niet ‘s nachts.
 • Vliegtuigen: de kwaliteit van de lokale vliegmaatschappij is anders dan die in Europa.  
 • Berg uw waardevolle eigendommen goed op (zoals contant geld, mobiele telefoon, fotocamera, sieraden) als u aan het reizen bent.

In Cuba is regelmatig brandstoftekort. Er is dan een paar dagen geen benzine of diesel bij tankstations te koop. Dit brandstoftekort kan ook gevolgen hebben voor de verkrijgbaarheid van levensmiddelen in het land. Houd hier rekening mee. Als u niet via een reisorganisatie reist, kunt u hier grote hinder van ondervinden.

Natuurgeweld

In Cuba kunnen van juni tot en met november tropische stormen (zoals orkanen) voorkomen. Wilt u in deze periode reizen? Volg dan het nieuws en informeer u over de situatie. Dat kan ook bij een hotel.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd contact met uw reisorganisatie.

Voor actuele informatie over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Cuba en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, Whatsapp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Bent u op reis in Cuba en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust, een terroristische aanval of een natuurramp? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.

Corona en gezondheid

Inreisvoorwaarden

Er zijn in Cuba geen corona-inreisbeperkingen.

Voor alle reizigers geldt dat de Cubaanse autoriteiten bij aankomst een PCR-test kunnen afnemen. Mocht u positief getest worden, dan kunt u worden opgenomen in een Cubaans staatshotel of een andere instelling; de kosten zijn voor eigen rekening.

Alle reizigers zijn verplicht om online een gezondheidsverklaring (Declaracion Jurada de Sanidad) in te vullen voor de reis.

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Testlocaties in Cuba

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Cuba de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Gezondheidssituatie

De reguliere gezondheidszorg heeft op dit moment grote tekorten.

Medicijnen

Medicijnen zijn zeer moeilijk te krijgen in Cuba. Ook pijnstillers zoals paracetamol zijn meestal niet te koop. In ziekenhuizen of klinieken met een afdeling voor buitenlanders kunt u deze soms wel krijgen. Neem daarom uw eigen medicijnen mee. Gebruikt u medicijnen?

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten op Cuba te voorkomen.

Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

 • De wegen in Cuba zijn slecht verlicht en op sommige plekken slecht onderhouden. Let ook op paarden met wagens op de weg. Rijd niet ’s nachts.
 • In Cuba is er regelmatig een brandstoftekort; er is dan een paar dagen geen benzine of diesel bij tankstations te koop. Ook kunnen er dan lange rijen staan bij de tankstations. Houd hier rekening mee als u een auto of camper wilt huren.
 • Als u betrokken bent bij een ongeluk en u zelf de auto bestuurt, dan moet u in Cuba blijven totdat de zaak is opgelost. Houd hier rekening mee als u een auto huurt. Het is mogelijk dat u hierdoor langer dan gepland in het land moet blijven. De kwaliteit van huurauto’s is soms slecht. Check de huurauto goed voordat u vertrekt en maak foto’s als dit nodig is.