16 daagse fly drive Schatten van de Kaap

Rondreizen - Swellendam, Zuid Afrika

Over deze vakantie

De Oost en Westkaap hebben zoveel te bieden en omdat je bijna overal twee nachten verblijft, kun je in alle rust van al dat moois genieten. Kaap Hollandse gebouwen en de Wijnlanden. Weelderige kustgebieden, het unieke Fynbos en uitgestrekte stranden. Of die oneindige vergezichten en de Tafelberg. De reis voert eerst langs de kust en neemt je op de terugweg mee via de Klein Karoo. Een reis van walvissen via olifanten tot struisvogels, van strand naar woestijn en van natuur naar culinaire geneugten.

Deze vakantie boeken

tui
-
incl.
€ 185.63 /dag
tui
€ 136.88 /dag

De uiteindelijke prijs kan iets verschillen afhankelijk van de periode, het aantal dagen en aantal personen.
Delen:

Details

Type vakantie: Rondreis Verre reis
Stad: Swellendam
Land: Zuid Afrika

Over de regio

Swellendam

Swellendam is een toeristische bestemming in Zuid-Afrika. Het is de hoofdstad van de Overberg-district municipality en ligt in het oosten van de provincie Wes-Kaap, ongeveer 120 kilometer ten oosten van Kaapstad.

Kaapse Wynland

Kaapse Wynland is een toeristische bestemming in Zuid Afrika waar je kunt genieten van de wijnen die in deze regio worden gemaakt. Er zijn verschillende wijnhuizen die open zijn voor publiek en je kunt hier rondleidingen volgen en proeverijen bijwonen. Kaapse Wynland is ook bekend om zijn mooie natuur en er zijn verschillende wandel- en fietstochten die je kunt maken.

Zuid Afrika

Zuid Afrika

Zuid-Afrika is een toeristische bestemming die bekend staat om zijn prachtige natuur, mooie stranden en de verscheidenheid aan dieren die je in het wild kunt zien. Het land heeft ook een aantal interessante historische sites, zoals het Vrijheidsmonument in Johannesburg, en er zijn vele goede restaurants en hotels te vinden.

Faciliteiten en eigenschappen

, Kinderen toegestaan

Reisadvies naar Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika staan voor 29 mei 2024 presidentsverkiezingen gepland. Voorafgaand aan de verkiezingen kunnen op verschillende plaatsen in het land demonstraties en protesten plaatsvinden. Blijf uit de buurt van demonstraties en protesten. Vermijd op de dag van de verkiezingen de stemlokalen. Volg de laatste ontwikkelingen via het lokale nieuws. Lees meer over veiligheid onder Veiligheidsrisico’s. De kleurcode van het reisadvies voor Zuid-Afrika is geel. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

Kaart bij reisadvies Zuid-Afrika

Download de kaart (PDF, 731 kB)

Reischecklist Zuid-Afrika

Gebruik onderstaande checklist voor een goede voorbereiding van uw reis.

Reisdocumenten

  • Als u naar Zuid-Afrika reist, heeft u een geldig paspoort nodig waarmee u zich kunt identificeren.
  • Voor Zuid-Afrika geldt dat uw paspoort minimaal 30 dagen geldig moet zijn op het moment van vertrek uit het land. Heeft u andere vragen over uw paspoort? Neem contact op met de ambassade van Zuid-Afrika in Den Haag.

Visum

  • Nederlandse reizigers kunnen als toerist tot 90 dagen zonder visum naar Zuid-Afrika reizen. Als u de 90 dagen overschrijdt, kan dit juridische gevolgen hebben.
  • De regels voor immigratie naar Zuid-Afrika zijn strenger gemaakt. Ook de regels voor het verlengen van visa zijn aangescherpt. Heeft u vragen?  Neem contact op met de ambassade van Zuid-Afrika in Den Haag.

Reizen met kinderen

  • Kinderen hebben ook een geldig paspoort nodig voor een reis naar Zuid-Afrika.
  • Reist u alleen met kinderen jonger dan 18 jaar? Beide ouders moeten daar toestemming voor geven. Dit is een regel van de Zuid-Afrikaanse overheid. Lees meer over reizen met kinderen op de website van southafricavisa.com (informatie in het Engels).
  • De Nederlandse overheid heeft ook regels voor wanneer u alleen naar het buitenland reist met een minderjarig kind. Check welke documenten u nodig heeft en neem die formulieren uitgeprint mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.

Corona-inreisvoorwaarden

Voor Zuid-Afrika gelden geen corona-inreisvoorwaarden.

Rijbewijs

  • Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in Zuid-Afrika. U kunt in Zuid-Afrika met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig huren en besturen. Houd er rekening mee dat sommige autoverhuurbedrijven ook naar een internationaal rijbewijs vragen. Reist u uit Zuid-Afrika met een auto naar een ander land? Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen en of u daar ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

  • Sluit altijd een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld ziekenhuisopname en repatriëring. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
  • Gaat u (extreme) sporten beoefenen? Sluit een extra verzekering af.
  • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld

  • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging, hogere kosten voor verblijf en vervoer).
  • Neem meerdere betaalmiddelen mee naar Zuid-Afrika zoals contant geld én een pinpas of een creditcard (met Maestro logo). Pin bij voorkeur in een bankgebouw of een andere veilige plek zoals een winkelcentrum.
  • U kunt bijna overal in Zuid-Afrika pinnen en betalen met uw Nederlandse pinpas (met Maestro logo) of creditcard. Pin bij voorkeur in een bankgebouw of een andere veilige plek zoals een winkelcentrum. Wees altijd bewust van uw omgeving als u gaat pinnen en laat u niet afleiden.
  • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
  • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa (Wereld).

Mobiele telefoon

  • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
  • Houd er rekening mee dat er geen bereik is in de afgelegen gebieden in Zuid-Afrika. Gaat u backpacken of wandelen in de afgelegen gebieden? Koop vooraf (bijvoorbeeld op het vliegveld) een lokale simkaart voor toeristen (met dataroaming). Controleer vooraf welke mobiele provider een goede dekking biedt in het gebied waar u heen gaat.
  • Zorg dat uw mobiele telefoon simlockvrij is, zodat u de geactiveerde lokale simkaart kunt gebruiken.

Thuisblijvers

  • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
  • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
  • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
  • Geef thuisblijvers ook het IMEI-nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
  • Zet het telefoonnummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen naar Nederland

Veiligheidsrisico's

Geel: let op er zijn risico’s

U kunt reizen naar Zuid-Afrika. De veiligheidsrisico’s zijn anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor en let op.

Verkiezingen

In Zuid-Afrika staan voor 29 mei 2024 presidentsverkiezingen gepland. Voorafgaand aan de verkiezingen kunnen op verschillende plaatsen in het land demonstraties en protesten plaatsvinden. Blijf uit de buurt van demonstraties en protesten. Vermijd op de dag van de verkiezingen de stemlokalen. Volg de laatste ontwikkelingen via het lokale nieuws en volg de instructies op van de lokale autoriteiten. 

Terrorisme

In veel landen in de wereld bestaat een terroristische dreiging. Ook in Zuid-Afrika is een terroristische aanslag niet uitgesloten.

  • Zorg dat u geïnformeerd bent over de laatste ontwikkelingen en de lokale veiligheidssituatie.
  • Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de (sociale) media of vraag bij uw hotel om meer informatie.
  • Volg altijd de instructies van de lokale autoriteiten op.

Criminaliteit

In Zuid-Afrika moet u rekening houden met (gewelddadige) criminaliteit en maatschappelijke onrust. In de sloppenwijken, die in Zuid-Afrika townships worden genoemd, komt veel criminaliteit voor. Een onbegeleid bezoek wordt afgeraden.

Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:

  • Ga niet na zonsondergang naar buiten. Ook niet om te reizen.
  • Laat u informeren over de lokale veiligheidssituatie. Deze kan per wijk erg verschillen. Weet waar u bent en waar u naar toe gaat. Maak geen verloren indruk.
  • Let goed op uw geld en bezittingen. Draag geen opvallende sieraden, mobiele telefoons, camera’s, dure kleding en contant geld.
  • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam (bijvoorbeeld in een daarvoor geschikt dun tasje of riem onder uw kleding).
  • Ga na of de accommodatie waar u verblijft goed beveiligd is.
  • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Bent u overvallen of beroofd? Of is u iets ander overkomen? Doe altijd aangifte bij de lokale autoriteiten.

Bewaar het telefoonnummer van de Nederlandse ambassade in Pretoria of het Nederlands consulaat-generaal in Kaapstad ergens op papier, mochten uw waardevolle bezittingen gestolen worden.

Berovingen en bedreigingen op wandelroutes in Kaapstad

Op wandelroutes op, en in de directe omgeving van, de Tafelberg en Lion’s Head zijn (gewapende) bendes actief. Er zijn meldingen geweest van berovingen en aanvallen op wandelende toeristen. Wees alert als u gaat wandelen in deze gebieden. 

  • Vermijd afgelegen routes
  • Wandel bij voorkeur overdag
  • Ga niet alleen op pad

Berovingen en overvallen bij het vliegveld OR Tambo in Johannesburg

Bij het internationale vliegveld OR Tambo in Johannesburg zijn criminele bendes actief.

  • Pin geen geld op het vliegveld.
  • U kunt na het pinnen achtervolgd en beroofd worden.
  • Ga ook niet naar een geldwisselkantoor als dit niet noodzakelijk is.

Drugs

  • Het bezit, gebruik en verhandelen van hard en softdrugs is verboden.
  • Op drugshandel staan zware straffen die kunnen oplopen tot 25 jaar gevangenisstraf.

Oplichting via internet en e-mail

Oplichting via internet en e-mail komt veel voor in Zuid-Afrika. Ga niet in op digitale voorstellen voor financiële transacties vanuit Zuid-Afrika.

Natuurgeweld

  • In de regenmaanden (januari tot maart) kunnen door zware regenval lokaal overstromingen ontstaan. In april 2022 veroorzaakten zware overstromingen in de provincie Kwazulu-Natal ernstige schade aan huizen en infrastructuur.
  • In de Kaapprovincies kan er een tijdelijke droogte zijn. Het kan gebeuren dat de lokale overheid een beperking oplegt voor het gebruik van water.

Veldbranden

In het droge seizoen komen in Zuid-Afrika regelmatig veldbranden voor. Bereid u voor als in deze periode een (lange) wandeling gaat maken.

Gezondheid

Gezondheidszorg

De medische voorzieningen in Zuid-Afrika zijn over het algemeen voldoende. De kwaliteit van de behandelingen in privéklinieken is zeer goed. De kosten van een behandeling in een privékliniek kunnen hoog zijn. Zorg dat uw verzekering de kosten voldoende dekt.

  • Sluit een uitgebreide reisziektekosten- en repatriëringsverzekering af voor de periode dat u in het land bent, om te voorkomen dat u voor financiële verrassingen komt te staan.

Reisvaccinaties

GGD-app

Op reis kunt u ziek worden of last krijgen van gezondheidsklachten als diarree, bijtwonden of een zonnesteek. Download de app GGD reist mee. Daarin leest u onder andere wat u kunt doen in deze situaties.

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen?

  • Neem voldoende mee, ook voor extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waarin al uw medische gegevens staan vermeld.
  • Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Zuid-Afrika.
  • Neem de medicijnen altijd in de originele verpakking mee.

De ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken bieden geen medicijnen aan. U moet dit zelf regelen. Kunt u uw medicijnen vanuit Nederland laten opsturen, dan kunt u gebruik maken van gewone koeriersdiensten.

Eten en drinken

Drink geen water uit de kraan en let goed op waar u eet.

  • Drink alleen water dat gekookt is of water uit een fles die niet eerder open is geweest.
  • Gebruik geen ijsblokjes in dranken.
  • Informeer bij uw hotel of contactpersoon naar betrouwbare restaurants.

Verkeer

Wegverkeer en verkeersveiligheid

In Zuid-Afrika rijdt het verkeer links van de weg. De verkeersregels zijn anders dan in Nederland. Op gelijkwaardige kruispunten (‘4-way stop sign’) heeft het voertuig dat het eerst bij de kruising komt voorrang.

U mag geen voertuig besturen nadat u alcohol heeft gedronken. Er is geen drempel (promillage alcohol in bloed dat is toegestaan) zoals in Nederland. De grote wegen in Zuid-Afrika zijn vrij goed en men houdt zich redelijk aan de verkeersregels.

Reist u met de auto? Neem voorzorgsmaatregelen:

  • Gebruik alleen grotere doorgaande wegen. Zo kunt u het risico op ‘carjacking’ verkleinen. Bij ‘carjacking’ wordt iemand met geweld gedwongen zijn voertuig af te geven.
  • Stop alleen bij benzinestations en wegrestaurants.
  • Ga niet na zonsondergang de weg op. Sluit een goede reisverzekering af.
  • Controleer uw (huur)auto op onderhoud. Zo verkleint u het risico dat u met pech langs de weg komt te staan. Slachtoffers van pech langs de weg worden soms beroofd. Het is verstandig om pechhulp af te sluiten.
  • Neem geen lifters mee.
  • Wees alert als u stopt bij een verkeerslicht. Houd autodeuren en ramen gesloten. Is er weinig verkeer? Voorkomen dat u lang stilstaat.
  • Leg waardevolle spullen niet zichtbaar in de auto maar in de kofferbak of onder de stoel naast u.
  • In Zuid-Afrika is het mogelijk om een rijbewijs te kopen. Houd rekening met de mogelijkheid dat andere verkeersdeelnemers onvoldoende rijvaardig zijn. Chauffeurs van taxibusjes houden zich vaak slecht aan de regels.
  • Op de snelwegen N1 en N4 is er een toename aan ‘spiking’-incidenten in de avonduren. Criminelen leggen spijkers op de weg zodat uw auto beschadigd raakt en zij u kunnen beroven.

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid op de website van de ANWB.

Trein- en busverkeer

Maak vooral in de omgeving van grote steden geen gebruik van openbaar vervoer. Vaak zijn reizigers het doelwit van criminele activiteiten (berovingen).

  • De “Gautrain”, de hogesnelheidstrein tussen Johannesburg en Pretoria, is de enige uitzondering. De trein is beveiligd door camera’s en bewakers. De “Gautrain” busdienst heeft een aantal lijnen in Johannesburg en Pretoria.
  • Reizen via de oude spoorlijn tussen Johannesburg en Pretoria (“Metro”) wordt afgeraden, omdat daar gewapende tienerbendes aanwezig zijn.
  • Het Myciti bus-transportsysteem in Kaapstad en omgeving heeft zich de laatste jaren tot een efficiënte vervoersoptie ontwikkeld. Het Myciti4 busnet breidt zich regelmatig verder uit. De reismogelijkheden van het centrum naar omliggende woongebieden, stranden en de reismogelijkheden van en naar de luchthaven worden steeds gebruiksvriendelijker.
  • Behalve het publieke openbaar vervoersysteem is er in Zuid-Afrika een uitgebreid informeel netwerk met kleine bussen. De chauffeurs van deze bussen houden zich vaak minder strikt aan de verkeersregels. Maak geen gebruik van de kleine bussen.

Taxi’s

Reis alleen met taxibedrijven met een goede reputatie of diensten zoals Uber, waarbij de chauffeur afhankelijk is van een goede klantwaardering. Informeer vooraf bij de receptie van uw accommodatie.